Toerisme

13 februari 2018

Terecht wordt er weleens gesteld dat je het in de politiek “nooit goed kunt doen”. Gelukkig is dat niet altijd zo, anders zouden er geen bestuurders meer over blijven. Toch zijn er van die dossiers die overlopen van tegengestelde belangen. Neem het toerisme bijvoorbeeld: we zijn trots op ons gebied met het beeldschone Plateau, het indrukwekkende Heuvelland en het idyllische Maasdal.

Eijsden-Margraten is uniek in haar verscheidenheid en dat is meer mensen opgevallen: toeristen komen hier graag. Voor dat landschap, maar ook, niet in de laatste plaats, voor de historische monumenten en culturele evenementen.

Er wordt hier gewandeld, paardgereden, gefietst, gedronken, gegeten en in het weekend worden de wegen bevolkt door wielrenners, automobilisten en motorrijders.

Niet alle recreanten zijn vrienden van mekaar. De rustzoekende wandelaar versus de ruiter of de mountainbiker in hetzelfde bos, de soms wat luidruchtige motorrijders versus de fietser met of zonder batterij. Nog maar de zwijgen over de plaatselijke automobilist in relatie tot grote groepen wielrenners.

De PvdA is van mening dat de grenzen van wat ons landschap en onze burger kan hebben zo stilaan bereikt zijn. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden: we kunnen geen gemeente van álle vertier zijn! Wat ons betreft is het geen verhaal meer van meer en nog meer, maar van keuzes en kwaliteit.

Een duidelijk karakter biedt de toeristische sector niet minder maar juist meer kansen, daarvan zijn we overtuigd.

Wandelgemeente, fietsgemeente, wielrengemeente, paardengemeente, kunstgemeente, monumentengemeente, cultuurgemeente, verblijfsgemeente, watersportgemeente, fruitgemeente, Cittaslow-gemeente, wijngemeente…enzovoort.

We nodigen u graag uit om op de dilemma’s die er hierover zijn te reageren!