7 november 2014

Motie: proef gebruik mini clover

De gemeenteraad bijeen tijdens de openbare raadsvergadering van 4 november 2014
Constaterende dat:
De gemeente Eijsden-Margraten beschikt over veel openbaar groen: bermen, grasvelden, plantsoenen en voetbalvelden bijvoorbeeld. Een van de nadelen is de hoge kostenpost voor onderhoud. Dit manifesteert zich vooral bij het onderhoud van het gras. Veel intensieve maai- en kantenknipbeurten per jaar zijn nodig om een en ander “netjes”en beheerst te houden. Een andere mogelijke oplossing zou kunnen zijn het gebruik van mini clover. Dit is een in het gehele seizoen groenblijvende bodembedekker die n het voorjaar bloeit. Het heeft geen bemesting nodig want het bemest zichzelf en heeft geen maaibeurten nodig. Bovendien heeft het CO2 absorberende eigenschappen. Er kan op gelopen en gesport worden.

Overwegende dat:
Onbekend is wat de kosten zijn om een vierkante meter gras te bewerken, in te zaaien met de mini clover en daarna te beheren. Onbekend is ook ons welke kosten gespaard worden. Wij weten ook niet precies hoe het zich houdt bij weinig of zeer intensief gebruik.

Verzoek het college:
Om twee proeven te doen om genoemde onduidelijkheden uit te zoeken. De uitslag van deze proeven kunnen de basis zijn voor verdere besluitvorming hierover.

En gaat over tot de orde van de dag